Sprzęt gastronomiczny


Lokale gastronomiczne kojarzą nam się przede wszystkim z dobrym jedzeniem. Kuchnia grecka, włoska, francuska, japońska, amerykańska, czy po prostu polska – oferta na rynku jest bardzo duża. Apetyczne dania, które można znaleźć w menu przyprawiają o zawrót głowy niejednego smakosza. Bez względu na to jaką kuchnię serwuje się jednak w danym lokalu, musi on posiadać odpowiedniej jakości sprzęt, na którym przygotowywane są smakowite dania. Jakie tajemnice kryje taki sprzęt i co musi znaleźć się w kuchni każdego porządnego lokalu gastronomicznego?

Tajemnicza kuchnia
Sprzęt gastronomiczny znajdziemy przede wszystkim w kulminacyjnym punkcie restauracji, którym jest kuchnia. To właśnie tutaj toczy się nieustanna walka z czasem w celu przygotowania pyszcz ego posiłku, który zamówił akurat klient. Zgodnie z wymogami sanepidu wszelkie meble kuchenne powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. Ma to związek z utrzymaniem na nich czystości. Meble wykonane z tego rodzaju materiału są łatwiejsze do utrzymania sterylnej i nieskazitelnej czystości. Ponadto są one bardzo trwałe. Stawiając na stole wykonanym ze stali nierdzewnej gorący garnek mamy pewność, że nic mu się przez to nie stanie. Co może wejść w skład sprzętu gastronomicznego w takim pomieszczeniu? Praktycznie wszystko! Stoły mroźnicze, szafy i regały chłodnicze, zmywarki, szafy fermentacyjne, zamrażarki skrzyniowe, piece konwekcyjno-parowe, gyrosy, smażalniki, makaroniarki – wszystko zależy tu od potraw serwowanych przez dany lokal gastronomiczny. Istotną rolę odgrywają tu również urządzenia sterylne. Tym sposobem wiele restauracji decyduje się na przykład na zakup naświetlaczy dla jaj, dzięki którym z ich skorupki ginie 100 procent bakterii salmonella, coli, pałeczek okrężnicy, ziarenkowców czy grzybów. Innym ważnym urządzeniem są również sterylizatory do noży. Dzięki nim mamy pewność, że bakterie znajdujące się na sztućcach zostaną w pełni usunięte. Warto wspomnieć także o podgrzewaczach elektrycznych. Więcej znajdziemy o nich na stronie http://www.gmpgastro.pl/podgrzewacze_elektryczne.html, jednak już teraz warto poznać ich podstawową zaletę. Dzięki wspomnianym urządzeniom wiele potraw podtrzymuje swoją temperaturę, dzięki czemu klienci szybciej dostają swoje zamówienia.

Obróbka jedzenia
sprzęt gastronomiaKlienci, którzy przychodzą do danego lokalu gastronomicznego chcą nie tylko zjeść smacznie. Dla nich liczy się również czas. Posiłek oprócz niesamowitych walorów smakowych i estetycznych powinien być podany dość szybko. Dlatego też w restauracyjnych kuchniach znajdziemy wiele sprzętów, które znacznie ułatwiają i przyspieszają obróbkę jedzenia. Zamiast kroić zatem ręcznie sery lub wędliny, kucharze posługują się specjalnie skonstruowanymi do tego krajalnicami. W kuchni znajdziemy również jarzyniarki, kiełbasi arki i mięsiarki, obieraczki do ziemniaków, piły do kości, prasy do hamburgerów, krajalnice do chleba, szatkownice, wałkownice do ciasta, mieszarki do warzyw, a nawet kotleciarki. Wszystko po to, aby przyspieszyć proces obróbki jedzenia i podać klientowi posiłek w jak najkrótszym czasie. Do sprzętu gastronomicznego zaliczyć możemy również wszelkie akcesoria, które z pewnością znajdziemy w domach. Patelnie, garnki, noże, deski do krojenia, tarki, ubijaki, mieszaki, miski, sitka i cedzaki, dekoratory warzyw – możliwości jest tu bez liku. Są one nierozerwalnym elementem kuchni, który znacznie ułatwia pracę podczas przygotowywania posiłków.

Wózki bankietowe
Okazuje się, że sprzęt gastronomiczny może naprawdę zadziwiać. Istotnym elementem wyposażenia gastronomicznego są również wózki bankietowe. Wykonane ze stali nierdzewnej są nie tylko urządzeniem świadczącym o niezwykłej trwałości i czystości sprzętu w restauracji. Takie wózki składają się bowiem zazwyczaj z dwóch komór. Pierwszej – grzewczej, dzięki której podawane posiłki będą ciągle ciepłe i nie wysuszone. Drugiej – chłodniczej, dzięki której wszelkie przystawki nie stracą swoich smakowych walorów, ani nie zepsują się nawet podczas długiego oczekiwania do podania.

Sezon letni – nowe wyzwania
Wiele klientów idąc do restauracji latem woli skorzystać z ogródków, dzięki którym można zjeść posiłek na świeżym powietrzu. Wieczorami temperatura znacznie jednak spada, a restauracyjnych gości nie może przestraszyć w końcu zwykły chłód. Dlatego też wiele lokali gastronomicznych decyduje się na zakup lamp grzewczych. Proste w obsłudze, nie zajmujące wiele miejsca, potrafią rozgrzać każdy, nawet największy ogródek. Dzięki temu klienci w ciepłej i miłej atmosferze mogą pobyć w restauracyjnych ogródkach nawet do późnych godzin wieczornych.

Sprzęt barmański
Wiele ciekawych sprzętów gastronomicznych znajdziemy również przy samym barze. Kolorowe koktajle, drinki i inne trunki musza w końcu także zostać przyrządzone. Dlatego też do podstawowych sprzętów używanych przez barmanów możemy zaliczyć m.in. blendery, miksery, wyciskarki, sokowirówki, shakery ręczne, kruszarki do lodu, dystrybutory do napojów i syfony do wody. Ciekawym przyrządem są również barki mobilne, które schładzają wszelkie możliwe trunki. Niestety rzadko spotykanym sprzętem jest zestaw do przygotowywania fondue czekoladowego. Produkt podgrzewa do płynnej postaci czekoladę, którą można wykorzystać jako deserową otoczkę do jakiegokolwiek owocu. Takie rozwiązanie może stać się zalążkiem ciekawego i wyśmienitego dodatku do ulubionego przez klienta trunku.

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *